Thursday, August 18, 2011

Millised on laenude saamise tingimused

Laenude saamiseks võib olla palju tingimusi mida tuleb korralikult täita või tõestada. Kuivõrd panga või laenuandja jaoks on tähtis maandada riske, siis sõltuvad nõudmised üldiselt laenusumma suurusest. Millised on laenude saamise tingimused:

Võtame esiteks kodulaenu.

Kodulaenu saamiseks on kõige tähtsamaks pikaajalise töökoha olemasolu. Seeläbi teab palk, et ilmselt ei jää inimene lähiajal ilma tööta ning vähenab enda riske.

Palga suurus. Palga suurust tõestatakse üldiselt payslippide alusel. (Kiirlaen) Samuti nõutakse internetipankades allkirjastatud kuue kuu pangaväljavõtteid, kust laekumiste summad nähtavad on.

Kodulaenu võetakse korteri või maja ostmiseks, mille väärtus sõltub hetkel teadaolevast turuhinnast. Nii võib kõrghooajal hind olla ülehinnatud või madalal omakorda alahinnatud. Sellele vaatamata hindab pank üldjuhul hetkeseisu ning nõuab selle kohta atesteeritud kinnisvarabüroo kinnisvara hindamisakti. Hindamisakt on üldjuhul 10 leheküljeline kinnisvara ülevaade, (Pikavippi) milles hinnatakse paljusid näitajaid nagu piirkond, elamu seisukord, jne, ning lisaks sellele võrreldakse teiste taoliste müüdud või pakutavate teiste kinnisvaradega.

Kinnisvara hinna ja palga suurusest sõltuvad lisatingimused. Näiteks kui kinnisvara hind on 100 000 euro juures, kuid palk ei vasta antud tingimustele, nõutakse tavaliselt lisatagatisena teist kinnisvara või ühe või mitme inimese käendust ning tema sissetulekut tõestavaid (Pikavippi) pabereid. Tulenevalt asjaolust, et kodulaen on suurim laen, millega eraisikul tavaliselt elu jooksul tegemist tuleb, on nõudmised karmid.

Näiteks ei paku osad pangad pangalaenu ka seetõttu, et inimesel puudub kõrgharidus, sest isegi kui inimene saab mõnel ajahetkel palju palka, ei paku see pangale tagatist, et inimene 30. aastat samasugust palka saab ja suudab teenida. Eeldus, et inimesel (sms lån)  on omandatud kõrgharidus, annab järgmise eelduse, et tal on lihtsalt või lihtsamini kõrgepalgalistele töödele saada ja sobida.